Recursos
Blogs
Què és la dislèxia i com afrontar-la durant la jornada laboral?
Mandrosos i poc intel·ligents. Així és com una part de la població defineix als dislèxics. Però, cal tenir en compte, que la dislèxia és un trastorn del neurodesenvolupament que dificulta la lectura, la escriptura i el desenvolupament de vocabulari i, per tant, no afecta la intel·ligència.
Dificultats a la precisió i la fluïdesa per reconèixer les paraules escrites; problemes en la descodificació lectora i de lletreig; dificultats a l’hora de memoritzar seqüències de paraules, dígits o una llista d’instruccions; transposició de lletres a l’hora d’escriure, i traves en l’organització i gestió del temps, són algunes de les dificultats que poden tenir els dislèxics.
Però, el problema està en el fet que moltes persones no saben que són dislèxiques i, per tant, no s’han tractat. En aquests casos, la desconfiança cap a les pròpies capacitats s’ensenyoreix d’ells, i són molts els que baixen les seves capacitats professionals per veure’s incapaces d’aconseguir-les.
També cal remarcar que les persones dislèxiques tenen habilitats que fan que destaquin per sobre dels altres i, sobretot, són habilitats molt sol·licitades per les empreses com, per exemple; responsabilitat, fiabilitat i disciplina; resiliència, tolerància a l’estrès i adaptabilitat; presa d’iniciativa; pensament crític i anàlisi; col·laboració i treball en equip i creativitat.
Recomanacions per bregar amb la dislèxia en el treball
Perquè la dislèxia no es converteixi en un obstacle per al teu creixement personal i laboral, hem elaborat una sèrie de recomanacions que poden ajudar-te en el treball:
- Números i lletres en diferents fonts. Utilitzar diferents tipus de fonts pot ajudar al teu acompliment professional. Les fonts com Verdana o Arial, de disseny més bàsic, poden ser-te de gran ajuda.
- Selecciona un fons d’escriptori de color. Aquesta recomanació pot ser útil, ja que moltes persones que pateixen de dislèxia es veuen afectades pels colors i amb aquesta tècnica aconseguiràs tornar a casa sense mal de cap.
- Utilitza tecnologies assistencials. Existeixen aplicacions lectores que transmeten verbalment a l’usuari els textos impresos.
Què pots fer com a cap o company?
- Motiva a les persones amb dislèxia a perseguir els seus somnis i assoliments. Més enllà de les dificultats inicials que tinguin.
- Incentiva l’ús d’eines digitals que facilitin el dia a dia.
- Contempla nous processos de selecció i avaluació perquè les persones amb dislèxia no se sentin discriminades.
Esperem que aquest article t’hagi estat d’utilitat. Et convidem a compartir-lo amb els teus companys de feina!