×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Les condicions per a la conciliació familiar a Espanya

L'Estatut dels Treballadors regula la jornada laboral a Espanya, i estableix que la jornada de treball ha de ser d'una durada màxima no superior a les 40 hores setmanals, normalment amb una jornada de 8 hores diàries. No obstant això, segons conveni col·lectiu, pot ser modificada sempre que es respecti el descans de 12 hores entre jornades.

 

Excedències per fills a càrrec

Segons les últimes dades publicades per l'ONG, Save The Children, les dones segueixen sent les que assumeixen la cura dels fills i familiars dependents.

L'Institut de la Dona depenent del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat va publicar en 2014, les dades respecte a les sol·licituds d'excedències. De les 31.435 excedències per fills sol·licitades aquest mateix any, un total de 29.554 van ser demanades per les dones i només 1.881 pels homes.

Malgrat que l'Estatut de Treballadors contempla la possibilitat de fraccionar el temps d'excedència, és a dir, agafar-se primer quatre mesos i després altres quatre, no tots poden sol·licitar-ho, ja que no és un permís retribuït. Això "impedeix a moltes famílies fer ús d'ell o afavoreix que siguin les dones els qui ho sol·licitin", ja que perceben un sou inferior que els homes.

Problemes per conciliar

La baixa maternal al nostre país és de les menors d'Europa, molt allunyada de la mitjana europea (28 setmanes). A Espanya el permís és de 16 setmanes (quatre mesos), i el de paternitat, 15 dies (2 setmanes). Aquestes dificultats per poder conciliar, afecten el nombre de fills.

El fet d'estar embarassada és, per a moltes treballadores, un motiu pel qual sofreixen pressions per part de la seva empresa (18%). El 16% de les treballadores són assetjades per reclamar els seus drets per maternitat, i prop del 25% acaben sent comiats; segons dades del Baròmetre Cisneros (2009)

A aquestes dificultats se sumen els horaris de treball amb llargues jornades. Espanya treballa una mitjana de 1.689 hores a l'any, per sobre d'Alemanya (1.371), Holanda (1.425) o Dinamarca (1.438). La qual cosa, solament deixa una mitjana de 3,3 hores per a la cura de la llar i la família, sent les dones les que més temps dediquen (4,29 hores), gairebé el doble que els homes (2,32 hores).

Així, 8 de cada 10 persones consideren que els horaris de treball haurien de ser més flexibles. Espanya és, juntament amb Portugal, el país amb menys flexibilitat laboral. Només 1 de cada 9 espanyols (11,9%), tenen horari flexible. El nombre de persones que s'acull a la jornada parcial a Espanya (15,9%) està per sota de la mitjana europea (20,4%) i "molt per sota" de gairebé tots els països de la UE15.