×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

L’economia espanyola creix un 0,8% gracies al consum i a la inversió

L’Institut Nacional d’Estadística ha presentat aquest dijous els resultats sobre el comportament de l’economia espanyola a finals de gener. El PIB espanyol ha crescut un 0,8% en el quart trimestre de 2015 i un 3,2% en el conjunt de l’any, la seva major alça des de 2007. Això es deu a l’augment en el consum i a la inversió, que van registrar augments anuals del 3% i del 6,4%, respectivament.

És el segon any consecutiu en el qual l’economia espanyola creix notablement, després que en 2014 el seu creixement fos de l’1,4%.

La demanda interna va ajudar al creixement de l'economia, aportant 3,7 punts al PIB, contrarestant el mig punt que va restar la demanda externa. Les exportacions també van créixer un 5,4% durant el mateix període, mentre que les importacions van augmentar un 7,5%.

La partida destinada al consum de les llars també es va incrementar un 3,1% en 2015, lleument per sobre de la partida destinada a la despesa d'administracions públiques (+2,7%) i de les institucions sense finalitats de lucre (+1%).

Augmenta l'ocupació

En relació a l'ocupació, l'INE conclou que l'ocupació va créixer entre octubre i desembre de 2015 un 0,6% respecte al trimestre anterior. I en taxa interanual, l'ocupació va avançar el 3%, una desena menys que en el tercer trimestre, la qual cosa suposa la creació neta aproximada de 495.000 ocupacions equivalents a temps complet en un any.

Remuneració salarial

La retribució salarial també va experimentar un increment del 3,3% interanual en el quart trimestre de 2015. I la productivitat per lloc de treball va augmentar dues desenes, fins al 0,5%, mentre que el creixement de la productivitat aparent per hora efectivament treballada va millorar set desenes, fins a l'1%.

En aquest context, la remuneració dels assalariats va passar del 3,8% al 4,3% pel descens del nombre d'assalariats (del 3,7% al 3,3%) i pel repunt en vuit desenes de la remuneració mitjana per assalariat (del 0,1% al 0,9%). D'aquesta manera, el creixement del cost laboral per unitat de producte (CLU) es va situar en el 0,4%, tres desenes menys que la variació experimentada pel deflactor implícit de l'economia (0,7%).

Font: Institut Nacional d'Estadística (INE)