×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Cuidar-te per cuidar: 6 mesures preventives per a treballadors/es socials

Sabies que les mesures preventives per al teu benestar són claus per poder cuidar els altres de manera efectiva? La feina dels/de les treballadors/es socials és fonamental, però també comporta desafiaments emocionals i físics. Prioritzar la teva salut és essencial per continuar oferint un suport adequat. En aquest article, et presentem 6 mesures preventives que t'ajudaran a mantenir la teva energia i benestar intactes. 

1. Mantenir una postura adequada per evitar lesions 

· Ajustar l'espai de treball: És important assegurar-se que la taula i la cadira estiguin ajustades a l'alçada correcta per evitar tensions innecessàries a l'esquena, el coll i els canells. 

· Adoptar una postura ergonòmica: Mantenir una postura recta amb els peus recolzats a terra i l'esquena alineada per evitar encorbar-se. 

· Fer pauses freqüents: Si passes molt de temps assegut/da o dret/a, fes pauses curtes per estirar-te i canviar de posició, cosa que ajudarà a evitar la fatiga muscular. 

 

2. Gestionar l'estrès de manera efectiva 

· Practicar la respiració profunda: Es recomana fer respiracions profundes i conscients durant el dia per reduir el nivell d'estrès i millorar la claredat mental.

· Dedicar temps per desconnectar: És essencial organitzar el dia per incloure pauses i activitats fora de la feina que permetin relaxar-se i recarregar energies. 

· Cercar suport emocional: Parlar amb altres persones si la càrrega emocional es torna massa pesada pot ser útil per alleugerir l'estrès. 

 

3. Prioritzar el descans per mantenir-se renovat/da 

· Establir una rutina de son: Dormir entre 7 i 8 hores cada nit és fonamental per a la salut física i mental. 

· Crear un ambient relaxant: És important assegurar-se que el dormitori sigui un espai tranquil i fosc per aconseguir un son reparador. 

· Evitar les pantalles abans de dormir: Reduir l'ús de telèfons i ordinadors abans d'anar a dormir ajudarà a millorar la qualitat del son. 

 

4. Mantenir una alimentació equilibrada i saludable 

· Incloure varietat d'aliments: Cal assegurar que la dieta contingui una combinació de fruites, verdures, proteïnes (com peix i llegums) i greixos saludables (alvocats, fruits secs). 

· Controlar les racions: Menjar en quantitats moderades és clau per mantenir un pes saludable i evitar sobrecarregar l'organisme. 

· Hidratar-se adequadament: Beure suficient aigua és essencial per al funcionament adequat de tots els sistemes del cos, evitant begudes ensucrades i alcohòliques en excés. 

 

5. Fer exercici regularment per mantenir-se actiu/va 

· Trobar una activitat que agradi: Ja sigui caminar, nedar, fer ioga o ballar, és important escollir una activitat que motivi a moure's de manera regular. 

· Dedicar-hi almenys 30 minuts al dia: Si és possible, fer activitat física diàriament pot millorar la salut cardiovascular i reduir l'estrès. 

· Incorporar moviments a la rutina diària: Si no tens temps per fer exercici formal, pots buscar formes de moure't durant el dia, com pujar escales o fer una petita caminada. 

 

6. Establir límits i cercar ajuda quan sigui necessari 

· Reconèixer els propis límits: És crucial no sobrecarregar-se de tasques. Si no pots fer alguna cosa és millor delegar-la o demanar ajuda.

· Buscar suport professional: Si la feina emocional afecta, parlar amb un/a terapeuta o conseller/a pot ser útil. La salut mental és tan important com la física. 

· Compartir la càrrega: Parlar amb altres treballadors/es socials o companys/es sobre com gestionen l'estrès i la càrrega laboral pot facilitar el suport mutu i la col·laboració. 

 

No es pot donar el millor als altres sense cuidar-se primer. Prioritzar el benestar físic i emocional mitjançant mesures preventives permet afrontar els desafiaments diaris i oferir un suport efectiu. Si ets treballador/a social, fes de l'autocura una prioritat i veuràs com millora la teva feina.