×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

La gran pregunta: ¿Ibuprofè o paracetamol?

Ibuprofè o paracetamol? Aquesta és una de les preguntes més comunes quan es tracta d'alleujar dolors o malestars. Són els medicaments més comuns que trobaràs en qualsevol farmaciola i tots dos són efectius, però tenen diferències importants que han de ser considerades abans de decidir quin prendre.  

El ibuprofè és un medicament antiinflamatori no esteroidal (AINE) que s'utilitza per a alleujar el dolor, reduir la inflamació i baixar la febre. El Ibuprofè actua inhibint la producció de prostaglandines, substàncies químiques en el cos que promouen la inflamació, el dolor i la febre. 

En canvi, el paracetamol és un analgèsic i antipirètic que s'utilitza per a alleujar el dolor i reduir la febre, però no té propietats antiinflamatòries significatives. El seu mecanisme d'acció no es comprèn completament, però es creu que actua en el sistema nerviós central, bloquejant els senyals de dolor i reduint la febre. 

Les principals diferències entre tots dos medicaments són: 

Propietats antiinflamatòries: 

· Ibuprofè: Té propietats antiinflamatòries, per la qual cosa és ideal per a condicions on la inflamació és un component significatiu dolor. 

· Paracetamol: No posseeix propietats antiinflamatòries destacades. És més adequat per a alleujar el dolor i la febre sense tractar la inflamació subjacent. 

Durada de l'efecte: 

· Ibuprofè: Generalment, els seus efectes duren entre 4 a 6 hores. 

· Paracetamol: Els seus efectes també acostumen a durar aproximadament entre 4 a 6 hores, encara que això pot variar segons la formulació i la dosi. 

Quan has de prendre ibuprofè? 

· Dolor amb inflamació: Per a dolors associats amb inflamació, com a artritis, esquinços, i dolors musculars. 

· Dolor menstrual: Acostuma a ser més efectiu que el paracetamol per a l'alleujament del dolor menstrual a causa de les seves propietats antiinflamatòries. 

· Mal de cap i migranyes: Pot ser una bona opció, encara que depèn de la resposta individual. 

Quan has de prendre paracetamol? 

· Dolor sense inflamació: Per a maldecaps, dolors dentals, i altres tipus de dolor lleu a moderat on la inflamació no és un factor principal. 

· Febre: És eficaç per a reduir la febre i sol ser la primera opció, especialment en nens. 

· Persones amb problemes estomacals: És més segur per a aquells que no poden prendre *AINEs a causa de problemes gastrointestinals, renals, o cardiovasculars. 

· En combinació amb altres medicaments: Pot prendre's juntament amb uns altres *AINEs o medicaments específics sota la guia d'un metge. 

Triar entre ibuprofè i paracetamol depèn de la naturalesa del dolor o la febre que estàs tractant. Sempre és important seguir les dosis recomanades i considerar les condicions mèdiques preexistents abans de prendre qualsevol medicament. Davant qualsevol dubte, és millor consultar amb un/a professional de la salut. Abans de prendre qualsevol medicament, recorda acudir al teu metge.