×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

TDA i TDAH: Quina és la diferència?

Molts hem sentit parlar sobre els trastorns de TDA i TDAH, però quina és la diferència?   

Doncs bé, el TDA (Trastorn per Dèficit d'Atenció) es caracteritza per la dificultat per a mantenir l'atenció, organitzar tasques i seguir instruccions. El TDAH (Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat), a més dels problemes d'atenció, inclou símptomes d'hiperactivitat i impulsivitat. Això pot manifestar-se en comportaments com moure's constantment, parlar excessivament i prendre decisions impulsives.  

Tant el TDA com el TDAH poden tenir un impacte significatiu en l’entorn laboral de les persones que ho pateixen:  

· Dificultats d'atenció: Poden tenir problemes per a mantenir la concentració en tasques prolongades, la qual cosa pot afectar la seva productivitat i eficiència.  

· Problemes d'organització: Poden tenir dificultats per a planificar, prioritzar i gestionar les seves tasques de manera efectiva.  

· Impulsivitat: Les persones amb TDAH poden tenir problemes per a controlar els seus impulsos, la qual cosa pot portar a prendre decisions precipitades o a tenir dificultats per a seguir instruccions.  

· Hiperactivitat: En el cas del TDAH, la hiperactivitat pot dificultar la capacitat de les persones per a quedar-se assegudes i enfocades en el seu treball.  

Existeixen diverses estratègies que poden ajudar als treballador/es amb TDA o TDAH a millorar el seu acompliment laboral:  

Per a persones treballadores amb TDA:  

· Establir rutines i estructures de treball.  

· Utilitzar eines de gestió del temps.  

· Fer descansos regulars per a recarregar energies, es recomana descansar de 5 a 10 minuts cada 60 a 90 minuts de treball continu.  

· Sol·licitar adaptacions en l'entorn de treball, com a espais més tranquils.  

Per a persones treballadores amb TDAH:  

· Implementar tècniques de mindfulness i meditació, en despertar o abans de treballar.  

· Utilitzar recordatoris i llistes de tasques per a mantenir l'organització. Assegura que no t'oblidi res important i ajuda a prioritzar les activitats.  

· Realitzar activitat física regular per a canalitzar l'energia. Incorporar activitats físiques, com caminar, córrer, o qualsevol esport, pot millorar el rendiment laboral.  

· Sol·licitar adaptacions en l'entorn de treball, com permetre moviment durant les reunions.  

Entendre i adaptar-se a les necessitats dels qui viuen amb TDA i TDAH no només millora la seva qualitat de vida, sinó que també enriqueix el nostre entorn laboral. I recorda que el suport i la comprensió dels companys/es i l'empresa són fonamentals perquè aquests treballadors/es puguin desenvolupar tot el seu potencial.