Recursos
Blogs
Desinterès en el treball? Podries estar patint aquesta síndrome!
En l’accelerat món laboral actual, ens enfrontem a diversos desafiaments que poden afectar la nostra salut mental i el benestar. Un d’aquests desafiaments és la síndrome de Brownout, una disminució progressiva de l’interès i la motivació en el treball.
Per això, des de Mútua Intercomarcal, volem explicar-te en què consisteix, la síndrome, els símptomes, les causes i com evitar-ho.
Què és la síndrome de Brownout?
La síndrome de Brownout és un terme que ha guanyat terreny en els últims anys. A diferència del Burnout, que implica un esgotament total a causa de l’excés de treball, el Brownout es caracteritza per una disminució progressiva de l’interès i la motivació. Les persones amb aquesta síndrome solen sentir-se desconnectades i desmotivades, enfrontant una espècie de desinterès en el seu compromís laboral.
Símptomes de la síndrome de Brownout
- · Desinterès progressiu. Falta d’interès en aquelles tasques laborals que abans resultaven estimulants.
- · Cansament emocional. Sensació d’esgotament emocional sense arribar al punt d’esgotament total.
- · Dificultat per concentrar-se. Problemes per mantenir la concentració i la productivitat en l’entorn laboral i a l’hora de fer les tasques.
- · Desconnexió social. Allunyament dels companys de treball i la disminució de la participació en activitats d’equip.
Causes de la síndrome de Brownout
Aquests símptomes poden veure’s produïts per una sèrie de factors que contribueixen a l’aparició de la síndrome. El desinterès, la desconnexió i la desmotivació general poden ser causats per una falta de comprensió sobre les expectatives laborals, a més de l’escassetat d’oportunitats de creixement i desenvolupament professional. Un altre aspecte clau per tenir en compte seria la sobrecàrrega de responsabilitats. Assignar massa objectius i tasques sense un suport actiu poden contribuir a l’aparició de la síndrome.
Mesures preventives i com evitar-ho
- · Autoavaluació regular. Reflexiona sobre les teves metes i valors personals i com s’alineen amb el teu treball actual. Ajusta els teus objectius si és necessari per mantenir-te actiu i motivat.
- · Estableix límits. Defineix límits clars entre el treball i la vida personal. Evita portar treball a casa i desconnecta’t digitalment fora de l’horari laboral.
- · Comunicació oberta. Parla amb el teu supervisor sobre les teves expectatives i cerca ajuda quan ho necessitis. La comunicació oberta pot ajudar a prevenir la sensació de desconnexió.
- · Estableix metes realistes. Fixa metes laborals assolibles i celebra els assoliments, per petits que siguin. D’aquesta manera aconseguiràs sentir-te realitzat en allò que fas.
- · Cura personal. Prioritza l’autocura, incloent-hi el somni adequat, una dieta variada i activitat física regular. Busca moments de desconnexió i segueix una rutina pensada en les teves metes tant personals com laborals.
És essencial reconèixer la importància de mantenir un equilibri entre el treball i la vida personal per prevenir la síndrome de Brownout. Si t’ha agradat aquest blog, no oblidis compartir-lo amb els teus companys de treball! Seguir que els serà d’ajuda.