×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Síndrome de l’Impostor, com pot afectar a la teva feina?

Una carrera professional plena d'èxits i assoliments acadèmics pot ser un motiu d'alegria i orgull per a una persona. No obstant això, en molts casos només porta un sentiment de culpa per no ser mereixedor d'allò aconseguit amb treball i esforç, parlem de la Síndrome de l'Impostor

Pot semblar un trastorn aliè, però la veritat és que aquesta síndrome es manifesta alguna vegada en la vida en 7 de cada 10 persones. Segons la doctora Valerie Young, “Milions de dones i homes en tot món, des de directius d'empreses, fins a brillants estudiants o actrius, com Kate Winslet, estan secretament preocupats per no ser tan capaces com tots creuen". El fet de mai estar a l'altura de les capacitats d'un mateix, o simplement creure que el lloc que ocupen actualment ha estat un simple “cop de sort” és una de les característiques més comunes d'aquesta síndrome del frau.

Causes de la Síndrome de l'Impostor.

És complicat poder detectar les causes, ja que, cada persona té una personalitat diferent. Tot i així, s'han detectat diferents patrons que podrien explicar el trastorn.

  • Dinàmiques familiars durant la infància: Quan hi ha alguna persona dins de l'àmbit familiar, com un germà, que acapara més assoliments o és conegut com el “intel·ligent”, també quan es tenen pares molt reeixits o un mateix se sent com la “ovella negra”.
  • Estereotips socials i diferències salarials: Aquest tipus de síndromes no té gènere, es donen d'igual manera tant en homes com en dones. No obstant això, sempre hi ha hagut una creença en què ocorria més en dones per temes socials com la pressió de ser mare o la diferència en l'àmbit professional entre gèneres, és a dir, la bretxa salarial.
  • Percepció d'èxit i competència: Quan compares el teu èxits i fracassos amb la resta comences a crear una obsessió que portarà a la pèrdua de confiança en un mateix i a la cerca de la perfecció constant.

Com afecta a la vida laboral?

La reducció de la productivitat és un dels factors més comuns, quan es creu que no es pot donar més de si i quan no hi ha objectius de creixement se sol treballar per sota del rendiment d'un mateix. La falta de motivació és una de les conseqüències més comunes derivades del sentiment de culpa.

Una altra de les conseqüències és el fet que augmenta el nivell d'estrès i ansietat, és esgotador sentir constantment no estar a l'altura d'allò aconseguit i sentir que un mateix és un frau, és per això, que l'estrès i l'ansietat es manifesten d'una forma severa. A més, això augmenta en sentir por per ser descobert per “enganyar” l'entorn laboral.

Detectar les seves causes i conseqüències és important per a poder tractar el trastorn a nivell psicològic. Alegra't del teu treball i esforç per tots els assoliments aconseguits.