×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Dia Europeu per a la Prevenció de les Malalties Cardiovasculars. Què és i com evitar l'estrès?

Les malalties cardiovasculars es deuen a trastorns del cor i dels vasos sanguinis. Actualment, és una de les principals causes de mortalitat o hospitalització, per això, és important detectar les seves causes i prevenir-les. L'estrès s'ha considerat un nou factor de risc de les malalties cardiovasculars.

Què és l'estrès?

En 1935, Hans Selye va descriure l'estrès com la resposta fisiològica, psicològica i de comportament d'un subjecte que busca adaptar-se i reajustar-se a pressions tant internes com externes. Pot ser positiu (eustrés) o negatiu (distrès).

Una vegada es detecta la presència de l'estrès l'organisme activa el que es denomina resposta d'estrès, que s'inicia en el sistema nerviós i endocrí. Quan algú s'exposa a un agent estressor s'activen els sistemes segregant diferents hormones que alteren el flux sanguini i fan que l'organisme concentri les seves forces en el cervell i el cor, entre altres òrgans.
En concret, l'estrès, obliga el cor a treballar d'una manera més intensa. Incrementa la freqüència cardíaca i la força de contracció, la sang s'espesseix i les artèries es tornen menys reactives o elàstiques dificultant la circulació d'aquesta. En resum, el nostre sistema cardiovascular es fa vulnerable.

Símptomes de l'estrès

Detectar l'estrès pot ser un dels factors més importants per a prevenir i ajudar a reduir-ho. Podem trobar diferents tipus de símptomes, encara que són molt variats i depenen de la mena d'estrès que es pateixi:

  • Físics: sudoració excessiva, tensió muscular, nàusees, palpitacions, migranyes, etc.
  • Emocionals: inquietud, angoixa, irritabilitat, ansietat, canvis d'humor, etc.
  • Conductuals: riure nerviós, alteracions del somni, tics nerviosos, pèrdua de l'apetit o menjar en excés, etc.
  • Cognitius: dificultat per concentrar-se, alteracions en la memòria, pensaments repetitius, etc.

Com reduir l'estrès?

És necessari tractar tant l'estrès físic com l'estrès emocional per combatre els agents estressors i aconseguir detectar-lo de manera preventiva.

  • La realització d'exercici físic o portar una vida activa ajuda a disminuir l'estrès a més d'altres factors de risc cardiovasculars.
  • Portar una dieta equilibrada per aportar els nutrients necessaris rica en verdures, fruites i fibra, baixa en greixos i sucres. Limitant el consum de tabac, cafè, alcohol o substàncies que potenciïn l'estrès.
  • Dormir bé i un mínim de 8 h diàries, ja que, promouen la renovació i recuperació cel·lular.
  • Psicoteràpia. Implementar rutines com a tècniques de relaxació, respiració i meditació redueix l'estrès i millora la pressió arterial.

Des de Mútua Intercomarcal promovem informació per a aconseguir un benestar saludable, si creus que pateixes estrès acudeix a un especialista i resol els teus dubtes. Cuidar-se és important!