×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Diferència entre contingències comunes i contingències professionals

Possiblement, ja has sentit parlar de les contingències professionals i les contingències comunes, però pot ser encara no coneixes les diferències que existeixen entre elles. Si tens dubtes, continua llegint perquè avui t'ho explicarem en aquest article.

Abans de parlar de la diferència entre contingències professionals i comunes és important tenir clar què són les contingències. Les contingències són pagaments que fas a la Seguretat Social per cobrir possibles despeses futures que puguis tenir com, per exemple, cobrar el teu salari si estàs de baixa.

Totes dues contingències serveixen per cobrir malalties i accidents, tanmateix s'activen en diferents casos.

Què són les contingències comunes?

Com el seu nom indica, les contingències comunes cobreixen accidents o malalties que tenen lloc quan es dona fora de l'àmbit laboral.

Aquestes situacions són fets quotidians que pots tenir en el dia a dia, però no són professionals ni estan directament relacionats amb el treball.

I les contingències professionals?

Al contrari que les contingències comunes, les contingències professionals es refereixen als accidents laborals i les malalties professionals.

Per contingències professionals cotitza l'empresa i, per tant, no retenen res del salari. L'empresa ha de cotitzar per dos conceptes:

  • Per incapacitat temporal (o les seves sigles IT).
  • Per invalidesa, defunció i pensions derivades de la defunció (viduïtat i orfandat). Li correspon les sigles (IMS) (invalidesa, mort i supervivència).

Si t'ha semblat interessant, comparteix aquest post de blog en les teves xarxes socials perquè uns altres mutualistes puguin conèixer aquestes diferències.