L'endometriosi és una d'aquelles malalties desconegudes que afecta a dones, tant adolescents com adultes.A tot el món hi ha més de 150 milions de dones afectades per aquesta malaltia que és crònica i no té cura.
Encara que és una de les malalties ginecològiques més comunes, també és una de les més desconegudes i de difícil diagnòstic, ja que els seus símptomes són molt variats i es poden confondre amb altres patologies. El diagnòstic pot retardar-se entre 7 i 8 anys, per la qual cosa moltes vegades ens referim a ella com “la malaltia silenciosa”.
Entre els símptomes més comuns de la endometriosis destaquem:
Menstruacions doloroses, ocasionant la presència de prostaglandines, responsables de les contraccions uterines.
Relacions sexuals doloroses.
Dolor en l'intestí o part baixa de l'abdomen, per la presència d'adherències, molt evidents a vegades en les evacuacions intestinals.
Períodes menstruals abundants o amb petits sagnats entre els cicles.
Problemes reproductius.
Moltes dones que pateixen d'endometriosis confonen aquesta malaltia amb els dolors habituals de la menstruació. És en aquest període quan el dolor s'intensifica i malgrat que existeixen tractaments a vegades no poden alleujar el dolor.
El tractament dependrà dels símptomes que presenti la pacient, , de l'estat de la malaltia, de la seva edat, dels seus antecedents mèdics i d'altres detalls específics que el ginecòleg haurà d'avaluar mitjançant exàmens mèdics. No obstant això, aquests són alguns dels més comuns:
Vida saludable: menjar sa i practicar esport ajuden al fet que el teu cos estigui en les millors condicions per afrontar qualsevol patologia.
Antiinflamatoris: no és un tractament definitiu, però a algunes dones els ha funcionat molt bé per mantenir una vida normal durant el seu període.
Pastilles anticonceptives: sol ser el tractament més habitual. Són un tractament molt eficaç davant qualsevol dolor provocat per la regla, però és important trobar les pastilles que portin la combinació hormonal idònia per cadascuna.
DIU hormonal: és un dispositiu que es col·loca dins de l'úter i té com a funció principal l'anticoncepció. Té una durada de 3 a 5 anys, es pot retirar en el moment que es desitgi (sempre per un ginecòleg en consulta) i la seva taxa de satisfacció és del 80% aproximadament.
Laparoscòpia:es tracta d'una intervenció quirúrgica poc invasiva. Serà un metge el que decideixi si aquesta intervenció és la millor en el teu cas.
A Espanya, l'endometriosi afecta a més persones que l'hepatitis C i el VIH. No sols s'amaga darrera dels dolors de regla, sinó també del tabú que existeix fins i tot en el moment de parlar obertament sobre temes relacionats amb el cicle menstrual.
Des de Mútua Intercomarcal oferim diversos consells per prevenir i/o controlar l'aparició d'endometriosi:
Evita les dietes alimentàries molt restrictives: és essencial seguir amb una alimentació sana i equilibrada. Augmenta la quantitat de fruites i verdures que consumeixes diàriament i no abusis de lactis i carns.
Redueix la cafeïna: puede influir negativamente sobre los síntomas de la endometriosis.
Practica esport amb regularitat: estableix una rutina per fer exercici, ja sigui a l'aire lliure, en el gimnàs o a casa teva.
Evita l'estrès: segueix uns hàbits saludables, ja que un ritme de vida inadequat i prolongat en el temps pot causar-te un desequilibri hormonal.
Descansa: dormir 8-9 hores i la qualitat del somni és un factor important.
Visita al ginecòleg davant qualsevol canvi menstrual:si notes algun canvi o dolor intens, consulta al més aviat possible amb un professional mèdic.
Busca el suport de la teva parella i amics: el suport dels teus éssers estimats i la seva comprensió cap a la malaltia t'ajudaran a sentir-te millor i més segura a l'hora de prendre qualsevol decisió..
Si presentes algun dels símptomes analitzats pots patir endometriosis. Demana cita amb el teu ginecòleg de confiança i resol els teus dubtes, recorda que és recomanable realitzar una revisió ginecològica de manera anual. Mima’t i cuida't!