Recursos
Blogs
Mútua Intercomarcal, capdavantera en la prevenció auditiva per a músics
El passat mes d'octubre es va celebrar a la Universitat Carlos III de Madrid la Segona Edició del Simposium de Prevenció de Riscos Laborals. En aquest acte, organitzat per el Col·legi Oficial de Graduats Socials, Lluís Sarró, de la Mútua Intercomarcal, David Montero, de Prevint, i Enric Guaus, del ESMUC, van tenir l'oportunitat de presentar els resultats i les conclusions obtingudes, fruit de les seves investigacions sobre la prevenció i la salut auditiva per a músics.
La xerrada, que va gaudir d'un gran èxit d'acollida per part dels assistents del Simpòsium, també va servir per desvetllar una realitat que no és massa coneguda en la nostra societat. En ella, els responsables de l'estudi van posar de manifest tots els riscos de salut als quals s'enfronten els músics en el seu treball en el dia a dia.
Un músic pot sofrir diferents problemes de salut, des de complicacions múscul esquelètiques a causa de la repetició continuada de certs moviments, a més de problemes dermatològics per el contacto que produeixen alguns instruments, com podria ser ho caso del violí en el coll. Però potser, el més conegut de tots ells és l'excés de decibels.
L’impacte auditiu que rep un instrumentista de trompa en una banda pot equiparar-se al d'una persona que treballa amb una serra elèctrica: 110 decibels, 30 per damunt del màxim suportable per l'oïda humana. No obstant això, a diferència de l'operari, ningú es sorprèn en veure als músics sense protecció a les orelles.
Davant d’aquesta problemàtica, van decidir portar a terme una sèrie de mesures preventives i de conscienciació. Conjuntament amb la Camerata Simfónica Esmuc i el Quartet Casals, van organitzar un concert amb l'objectiu d'aconseguir una actuació acústicament saludable. A més, van presentar altres propostes correctores, entre elles, uns nous protectors auditius que van comptar amb el suport de dinou dels vint professors del Esmuc.
No obstant això, Lluis Sarró, cap de gabinet de presidència i direcció general de la Mútua Intercomarcal, i un dels responsables de l'estudi, creu fermament que la sensibilització és el primer pas per evitar que els músics pateixin possibles lesions en el futur que puguin ser irreversibles.
Per a tots aquells que puguin estar interessats en aquesta causa, la Mutua Intercomarcal recorda que el dia 25 d’aquest mes de novembre se celebrarà a Barcelona la quarta edició de la Jornada de la Salut dels músics i de les arts escèniques, organitzada conjuntament amb l’Esmuc, Prevint, la Universitat de Vic-Universitat de Catalunya Central, l’Institut del’Art i el Taller de Músics.
Per a més informació o per prendre-hi part podeu consultar a la pàgina web: www.umanresa.cat