Recursos
Blogs
Els efectes negatius de la grip en l'àmbit laboral
La setmana passada es va llançar en moltes comunitats autònomes del país la campanya de vacunació contra la grip, un procés viral que ja és tot un clàssic i que ve a visitar-nos tot el nadal. Encara que es pot confondre amb el refredat comú, la grip és una malaltia més greu i causada per un altre tipus de virus.
Concretament, és originada per un virus del tipus ARN, el qual es transmet via aèria en parlar, tossir o esternudar, o per contacte amb les mucoses en superfícies contaminades o en compartir utensilis de menjar.
El contagi d'aquesta malaltia es produeix en moltes ocasions en l'entorn laboral. En el cas d'Espanya, el 35% dels contagis de la grip tenen lloc en el treball, especialment en les oficines i en els ambients tancats.
Així mateix, la grip també és responsable d'entre un 10% i un 17% de les baixes laborals que es produeixen cada any en tot el país i que causen que 60 milions d'hores de treball i 1.275 milions d'euros en productivitat es perdin, segons dades de l'Associació Espanyola de Medicina del Treball.
D'aquesta manera, l'àmbit laboral acaba sent un dels més perjudicats per l'inici de la temporada gripal, tant en l'àmbit de les grans empreses com en les Pimes i els autònoms, que poden veure com disminueix greument la seva activitat professional per l'efecte contagio entre els seus treballadors.
Per aquest motiu, és fonamental la prevenció de la malaltia, i en cas de no poder evitar el contagi, la mesura més eficaç, a pesar que existeixen algunes veus que qüestionen la seva eficàcia, podria ser la vacunació, principalment, per als majors, els pacients crònics, les embarassades i els sanitaris. Per contra, es desaconsella vacunar-se a les persones amb al·lèrgia a l'ou o que hagin tingut una reacció al·lèrgica severa a una vacunació antigripal anteriorment; i els nens menors de 6 mesos. En el cas de patir febre alta per una malaltia aguda, tampoc ha d'administrar-se la vacunació.