×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Manegar els riscos psicosocials i l'estrès a la feina per millorar la salut

Els riscos psicosocials i l'estrès laboral es troben entre els problemes que més dificultats plantegen en l'àmbit de la seguretat i la salut en el treball. Al nostre país, aquest problema està emergint amb força, afectant de manera notable a la salut de les persones i en els resultats de l'empresa.

Malgrat les expectatives que es van generar amb la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, vigent des de 1995, en relació amb la psicosociologia, la preocupació s'ha centrat en el graó més baix de la prevenció: els accidents laborals.

L'estrès. Magnitud del problema

Es tracta d'un factor que influeix en moltes patologies i que té un cost important a Espanya. Per això, és important una adequada gestió dels riscos psicosocials, per millorar, no solament el benestar i la salut de les persones, sinó per afavorir el compromís dels professionals amb el projecte empresarial.

Els riscos psicosocials en el treball es produeixen quan la situació desborda la capacitat de control de la persona i, com a conseqüència, sorgeix una resposta fisiològica que actua com a mecanisme de defensa. El problema apareix quan la resposta natural de l'organisme s'activa a l'excés, desborda la capacitat de control de la persona, la qual cosa pot donar lloc a problemes de salut a mitjà i llarg termini.

Factors més estressants

Els factors que es consideren com a font d'estrès deriven de les deficiències en el disseny, l'organització i la gestió del treball; tals com la sobrecàrrega de treball, sota control, falta de suport, inseguretat laboral, horari perllongat o baixa remuneració, entre uns altres.

No obstant això, les causes no solament deriven de les condicions de l'empresa sinó que també influeix l'entorn social i familiar del treballador en les seves condicions psíquiques. Les vivències personals i l'entorn social poden desembocar en episodis d'estrès que depenen de la resistència física i psíquica de les persones.

Conseqüències per a l'organització

Quan els treballadors d'una empresa senten estrès, els efectes negatius es tradueixen en un mal rendiment global de l'empresa, augment de l'absentisme, «presentisme» (treballadors que acudeixen treballar quan estan malalts però són incapaços de rendir amb eficàcia) i uns majors índexs d'accidents i lesions.

Mesures preventives que poden adoptar-se

Els riscos psicosocials i l'estrès laboral poden prevenir-se i gestionar-se de manera satisfactòria, ja que la gestió de l'estrès no és només una obligació moral i una bona inversió per als empresaris, sinó un imperatiu legal establert en la Directiva Marc 89/391/CEE.

Us deixem la Guia sobre el maneig de l'estrès des de Medicina del Treball, elaborada per l'Associació Espanyola d'Especialistes en Medicina del Treball, que serveixi per al maneig de situacions d'estrès. I podeu trobar més pautes d'actuació al nostre Portal de l'Absentisme.