×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

L'aprenentatge social com a motor de la competitivitat empresarial

Els nous entorns digitals, l'entrada dels millennials i GenZ al mercat laboral o la mobilitat geogràfica del talent, obliguen a les organitzacions a acomodar ràpidament les seves estructures organitzacionals per augmentar la seva velocitat d'aprendre, i amb això, incrementar la flexibilitat que es requereix en un món cada dia amb majors i continus canvis.

Moltes han estat les tècniques, filosofies i estratègies que en els últims anys s'han desenvolupat per aconseguir que cada vegada més empreses siguin el laboratori perfecte per emprendre; arribant a ser espais on els treballadors puguin engegar les seves idees, aprenent durant el procés amb la solidesa que ofereix una companyia.

Cada vegada més, l'ambient laboral i les possibilitats de nous reptes s'imposen entre els treballadors més joves. És per això que l'ambient per fomentar el cicle dels emprenedors “act-learn-build” és la clau.

Les empreses han d'impulsar l'aprenentatge autònom, de manera que cadascun assumeixi la responsabilitat del seu propi procés, combinat amb la creació d'espais de treball que aconsegueixin promoure la interacció i on l'aprenentatge es construeixi de manera conjunta entre els empleats. És el que coneixem com a aprenentatge social.

Però, què és l'aprenentatge social?

Es tracta d'un aprenentatge organitzatiu que accelera, mitjançant les interaccions, el desenvolupament organitzatiu o el canvi cultural i té un enorme poder transformador.

Però en les organitzacions, accelerar l'aprenentatge personal per assegurar la productivitat i la innovació no és una tasca senzilla, i necessita el compromís d'empleats i ocupadors. Requereix de les organitzacions un fort compromís per crear nous sistemes de treball, així com empleats disposats a compartir i col·laborar, formant part de la xarxa de talent.

Aquests nous models d'aprenentatge afavoriran la serendipia, seran informals, estaran oberts i connectats; on qualsevol empleat podrà participar i generar contingut.

<Per fi l'empresa pot arribar a convertir-se en la millor de les escoles. Un espai que fomenta, estimula i desenvolupa el millor talent de tots els que la conformen>.