×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Com ha de ser un bon líder en l'empresa?

Seleccionar a les persones de les quals dependran els resultats de la companyia és una decisió fonamental per aconseguir l'èxit. Quan parlem de lideratge seguim pensant que el carisma, la intel·ligència i altres trets personals eren la clau del lideratge efectiu.

Però en els últims anys, la nova psicologia del lideratge es fonamenta en el lideratge participatiu basat en valors. Es tracta d'un model de gestió en el qual el líder estableix una relació molt estreta amb els membres del seu equip, una relació de benefici mutu en la qual cadascun augmenta l'efectivitat de l'altre.

A través d'establir forts llaços de confiança i comunicació, permeten al líder conèixer els valors i aspiracions de cada integrant de l'equip, als quals haurà d'inspirar, orientar i estimular. Tot això repercutirà positivament i augmentarà el compromís i motivació, i en conseqüència, la productivitat general en el treball.

És per això, que un bon líder pot influir en el comportament de l'equip, i així crear una identitat compartida que persegueixi les mateixes metes. I aquesta identitat compartida es basa a establir vincles.

Un reconegut expert en lideratge, George Kohlrieser, explica per què fases s'ha de passar per establir aquest vincle.

En primer lloc, el líder ha de connectar amb les persones, els llocs i les metes. I, a través de la curiositat i l'interès propi, establir el vincle amb els seus seguidors, i generar engage amb ells.

Però el vincle no ha de ser necessàriament presencial. El directiu ha de ser capaç d'estar pendent de les persones, així com gestionar les seves emocions.

En línia amb aquest punt, és l'anomenat procés de dol. Convertir el fracàs o la frustració puntual de l'equip en motivació és la clau de l'èxit de tots els líders.

Per Kohlrieser, el bon líder ha d’empatitzar i trobar una solució a través de la motivació.

Els bons líders participatius es caracteritzen per una sana intel·ligència emocional i un forjat pensament crític. El primer és el que proporciona auto-lideratge, que comporta auto-coneixement, auto-regulació i auto-motivació. El segon té a veure amb la capacitat d'analitzar, observar i processar la informació per ser capaces de prendre decisions pròpies.