Recursos
Blogs
Els valors són el pilar més important en l'empresa familiar
A Espanya, el gruix del teixit empresarial ho formen les empreses familiars que representen el 85% del total de les companyies, arribant a generar prop de 14 milions d'ocupacions, és a dir, tres de cada quatre llocs de treball pertanyen al sector privat. Així ho conclou l'estudi Els valors i la comunicació en l'empresa familiar, elaborat per la Càtedra d'empresa Familiar del IESE en col·laboració amb Atrevia.
L'estudi posa de manifest la rellevància que els valors tenen per a la majoria dels enquestats, sent una gran fortalesa de l'empresa familiar. El vincle personal i tangible de la propietat suposa un avantatge per a les seves companyies.
La majoria dels enquestats reconeix que els valors que van aixecar el negoci segueixen sent una peça clau dins de l'organització, però els nous reptes als quals han d'enfrontar-se, com els canvis generacionals o el creixement de la companyia, dificulten la tasca de mantenir-los vius.
Malgrat això, són molts els beneficis que els valors aporten a l'empresa familiar. Són claus per augmentar el compromís dels treballadors, i ajuden a diferenciar-se de la competència, sent un dels punts estratègics d'aquestes organitzacions. Un 70% dels enquestats consideren que contribueix a posicionar-se enfront de la competència. El 84% creu que és bo per a la reputació general de la signatura, i fins a un 88%, per a la imatge que té el client o consumidor final.
Mantenir vius els valors fundacionals de l'empresa no és tasca fàcil, i és per això que la comunicació es converteix en l'eina clau perquè, totes les persones implicades en l'empresa, els assumeixin, i es transmetin a l'exterior.
De l'estudi s'extreuen diversos aspectes en el qual les empreses familiars haurien de millorar, i és en el coneixement que els membres de la família propietària tenen de la marxa de la companyia. És important establir mecanismes de comunicació formals per informar a la resta de membres, ja que un 42% dels enquestats desconeix el volum del negoci familiar.
Una clara majoria admet que l'existència de mecanismes de comunicació formal influeix en el nivell de compromís de la família amb l'empresa (79%), en la continuïtat (72%) i en l'evolució i el creixement de la mateixa (69%). I, a més, un 81% creu que ajuda a transmetre els valors familiars que sustenten les seves empreses.
Així mateix, aquestes empreses manquen de plans estratègics i protocols de comunicació que comuniquin el negoci a l'exterior. Malgrat que el 41% de les companyies utilitza la identitat de l'empresa familiar com un atribut per sumar valor corporatiu.
L'absència de comunicació corporativa també té repercussions negatives de les quals els entrevistats són conscients. “Els temps canvien i t'adones que si no comuniques, si no estàs aquí, no ets ningú. De fet, si no comuniques, comuniquen per tu”.