×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

10 conceptes que despuntaran el proper any 2016

Ahir fèiem un balanç de la situació del mercat laboral durant els últims dotze mesos, i podem entreveure quines tendències marcaran el pròxim any. Per això, l'Observatori d'Ocupació de AgioGlobal,entitat que estudia les tendències del mercat laboral, ha analitzat quines seran les tendències del mercat laboral que es consolidaran en 2016.

 

En primer lloc, la transició de l'espai físic de treball al virtual és una tendència cada vegada més seguida per les empreses. El que comporta a entendre el concepte de l'empleat 3.0. “L'evolució tecnològica ha transformat el concepte de treball, permetent a molts professionals realitzar les seves funcions des de qualsevol lloc. No obstant això, al nostre país encara ens queda camí per recórrer, ja que s'estima que la deslocalització laboral solament està instaurada entre el 7,4% de la població activa. Es tracta d'un percentatge a considerar, sobretot tenint en compte que determinades professions exigeixen presencialitat”, indica José María Camps, president de AgioGlobal.

En línia amb aquest nou concepte, podem entreveure la desaparició de la frontera entre el personal i el laboral. Com a conseqüència d'aquesta deslocalització, cada vegada és més habitual que els professionals utilitzin els seus propis gadgets amb finalitats laborals. Alguna cosa cada vegada més comú sobretot per l'accés al mercat laboral dels nadius digitals.

Aquesta nova generació de professionals, els millennials –joves nascuts entre 1981 i 1995, que es caracteritzen per tenir una excel·lent formació-, ha marcat aquest any 2015, deixant pas a un nou canvi generacional, els centennials. Joves nascuts a partir de 1996 que determinaran els propers fluxos, i les empreses han de marcar quines estratègies seguiran per atreure i retenir aquest talent.

Com ja hem comentat en publicacions anteriors, Internet i les xarxes socials s'han consolidat com a eines fonamentals, tant en la cerca de candidats com d'ofertes de treball. La qual cosa, “construir una adequada identitat digital ja no és opcional”.

La gestió del talent en les empreses també passarà per un canvi. Si ben fins ara es buscava reforçar els llaços entre components de l'equip, 2016 farà un pas més i evolucionarà cap al bridge building, que busca establir nexes entre àrees i professionals amb perfils i experiències complementàries.

A més, els líders de les organitzacions hauran de reforçar els valors de l'empresa, servint de referència i inspiració per als seus empleats.

Si ben fins ara el salari és un dels elements més valorats pels empleats, la tendència que es preveu que es consolidi fa referència al concepte salari emocional, lligat amb el benestar i la felicitat del professional. Així, “el salari emocional suposa rebre un altre tipus de prestacions que poden arribar a ser més valuoses i motivadores que una pujada del sou”.

Finalment, a pesar que l'especialització segueix sent un dels requisits per a la contractació, veiem que cada vegada més les empreses busquen empleats multidisciplinaris. La demanda d'aquests perfils ha augmentat un 20% en els últims 5 anys, i es preveu que segueixi creixent. “Les companyies necessiten treballadors que ofereixin una adaptació al canvi i siguin capaços d'assumir diferents tasques. La flexibilitat i la polivalència són les característiques cada vegada millor rebudes”, conclou José María Camps.