×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Entrada en vigor el Reial Decret del 18 de juliol contra el frau en les baixes laborals

La reforma aprovada pel Govern per lluitar contra el frau en les baixes laborals ja ha entrat en vigor. El projecte té com a objectiu reduir l'absentisme en les empreses, així com rebaixar la despesa que suposa en les prestacions de la Seguretat Social. Per tant, la partida pressupostària prevista per aquest any per incapacitat temporal es redueix un 9,7%, fins a aconseguir els 4.492 milions d'euros, però augmenta un 9,21% per al pròxim any, amb un pressupost previst de 5.400 milions d'euros.

Així, amb la posada en marxa del Reial Decret, s'hauran de tenir en compte les següents novetats de la reforma.

En primer lloc, les mútues tindran un paper fonamental en el seguiment del treballador donat de baixa per contingències comunes, podent sol·licitar al pacient que passi el reconeixement mèdic les vegades que siguin necessàries. Així mateix, les entitats col·laboradores podran sol·licitar a la Seguretat Social que doni d'alta al treballador. Per la seva banda, l'únic responsable de donar l'alta al pacient serà el metge de la sanitat pública.

El treballador té dret a rebre la citació a l'examen mèdic amb un mínim de quatre dies d'antelació, al qual està obligat a presentar-se. En cas contrari, perdrà la prestació de forma cautelar. I en cas que el treballador no pugui justificar la seva absència en deu dies, perdrà el salari substitutori de forma definitiva.

L'empleat ha de presentar a l'empresa una còpia dels parts de baixa i de confirmació en un termini de tres dies, però podrà presentar l'alta en 24h. A més, quan la baixa sigui inferior a cinc dies, serà el metge el que podrà expedir un part de baixa i alta al pacient. Però en el cas que la baixa sigui de fins a 30 dies, el treballador haurà de lliurar a l'empresa el primer part de confirmació en un termini de set dies, i a partir de les dues setmanes, lliurar el segon part.

Si la malaltia dura 60 dies, a partir del segon part de confirmació de la baixa, l'empleat tindrà un termini de lliurament a l'empresa de 28 dies. Transcorregut aquest temps, el treballador haurà de lliurar el segon part de baixa, i successius, cada 35 dies.

Si la baixa supera l'any de durada, el control de la baixa temporal passa a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), que la transformarà en una incapacitat permanent.

L'encarregat d'abonar el pagament al treballador serà la pròpia empresa, amb la mateixa periodicitat que els salaris. En el cas de malaltia comuna o accident no laboral, l'abonament del salari entre el 4t i el 15è dia de la baixa és a càrrec de l'empresari. A partir del 16è el pagament serà de l'INSS o de la mútua. En el cas dels treballadors autònoms, el pagament ho realitza directament l'entitat gestora o mútua competent.