Recursos
Blogs
El Pressupost de la Seguretat Social per 2016 garanteix el creixement de les pensions i l'estabilitat del Sistema
El secretari d'Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos, ha presentat aquest matí davant la Comissió de Pressupostos del Congrés dels Diputats el detall dels Comptes de l'organisme per 2016, que copen el 40,06% del total de despesa consolidada de l'Estat. Es tracta d'un nivell mai abans aconseguit.
El conjunt de Pensions (tan contributives com no) augmenten respecte al Pressupost passat un 2,82%, fins als 121.232,57 milions d'euros. En concret, la partida destinada a Pensions contributives avança un 2,83% en aconseguir els 118.941,72 milions. Aquest creixement s'explica tant per l'increment del col·lectiu de pensionistes, com la major quantia mitjana de les pensions (entre 2011-2015, la pensió mitjana ha superat en més de 6 punts la variació de l'IPC), i l'efecte de la revaloració. El Pressupost assegura l'actualització de totes les pensions el 0,25%.
"Són uns Pressupostos que persegueixen el doble objectiu de garantir la millor cobertura possible al ciutadà, arribant a més persones amb prestacions de millor qualitat, sense oblidar la pervivència del Sistema", ha assenyalat Tomás Burgos.
En aquesta línia, ha explicat que "la Seguretat Social està en una fase d'estabilitat que cal mantenir". El nombre de pensions contributives continua augmentat (a un ritme de l'1% anual a l'agost), i també la nòmina mensual per abonar-les (2,8% anual), si bé en tots dos casos es tracta del creixement percentual més reduït de la sèrie històrica. A aquest fet s'uneix que la taxa anual d'increment de la pensió mitjana porta sis mesos d'aquest any estable en l'1,8%.
“El Sistema representa el 10,4% del PIB, dues dècimes de reducció respecte al Pressupost anterior, la qual cosa és un indicador rellevant de sostenibilitat i una mostra més que les mesures dirigides a millorar la sostenibilitat comencen a donar els seus fruits”, va detallar Burgos. En 2014 les pensions van arribar a representar el 10,7% del PIB.
A més de la garantia de la revaloració, els Comptes del proper exercici asseguren per quart any que és l'Estat el que assumeix els complements a mínims, descarregant així a la Seguretat Social de càrregues impròpies. En concret, l'aportació de l'Estat ascendeix a 13.160 milions d'euros, que es reparteixen entre pensions no contributives (2.455 milions); prestacions de protecció familiar (1.533 milions); atenció a la dependència (1.373 milions) i el finançament dels complements a mínims (7.410 milions).
El Pressupost constata que cada vegada menys pensions requereixen garantia de mínims: la proporció de les altes que ho precisen està descendint des del 21,82% (2012) fins al 20,61% (juny 2015). L'augment de la pensió mitjana en termes reals ho explica.
Austeritat en les despeses internes
Igual que el passat any es mantenen els criteris d'austeritat amb efectes d'ajust sobre Despeses corrents, amb una disminució del 5,33%, i uns nivells responsables d'inversió que estableixen criteris molt exigents als projectes nous.
Les despeses de Personal creixen de forma moderada (1,51%). Igual que al Pressupost passat es manté la taxa de reposició en sectors prioritaris, com és el cas dels cossos de funcionaris dedicats a la lluita contra el frau. La despesa en Inversions s'eleva un 7,08%, percentatge raonable que garanteix la presència del Sistema en tot el territori nacional.
“La Seguretat Social segueix extremant les mesures de racionalització, sense minvament de la qualitat del servei prestat, i fins i tot assumint noves accions i competències”, va resumir el secretari d'Estat.
Un any més transferències corrents, que es tradueixen en prestacions, constitueixen la partida més important del Pressupost (94,20% del total). Augmenten un 3,2%.
Ingressos reforçats per l'ocupació i el perfeccionament de la gestió
La partida dels Ingressos no financers augmenta un 5,39% en relació al Pressupost de 2015. La senda iniciada de la recuperació contribueix a la major aportació de les quotes socials que permetran finançar el 83,19% del Pressupost enfront del 80,70% de l'any anterior. Les cotitzacions suposaran 117.242,58 milions d'euros en 2016, la qual cosa significa un augment del 6,75% sobre el Pressupost de 2015.
En 2016 s'espera una evolució encara més favorable que en 2015 de l'ocupació. A més s'incrementen un 1% les bases màximes de cotització i les bases mínimes d'autònoms i s'intensifiquen les polítiques de control i s'adopten novetats importants en matèria de gestió recaptatòria. cal recordar que el Govern ha obert la porta a un necessari debat sobre el finançament de determinades prestacions (D.A seixantena cinquena del Projecte de Llei de PGE para 2016).
El desglossament dels ingressos per cotitzacions mostra que si es té en compte solament a empreses i treballadors ocupats l'augment de recaptació per aquesta via creix el 8,28% sobre el Pressupost de l'any passat. La previsió de descens del nombre d'aturats fa que els ingressos per quotes d'aquest grup es redueixin un 13,26%.
Les aportacions de l'Estat s'incrementen lleugerament fins als 13.160 milions, consolidant la definitiva separació de les fonts de finançament doncs ja no hi ha obligacions anteriors pendents. El manteniment d'aquesta dotació, que acredita el compromís del Govern amb les polítiques de protecció mitjançant aquest reforç de l'Estat al finançament de l'àmbit no contributiu, és clau per garantir la solvència del Sistema a mitjà i llarg termini.
Balanç d'afiliats i recaptació
La Seguretat Social compte avui amb 17.315.188 ocupats, 568.085 més que el passat any. Des del punt més baix d'afiliació –febrer 2013- s'han recuperat 1.164.441 treballadors al Sistema, més d'un terç dels quals la crisi va fer desaparèixer.
“La clau de volta del sistema està en què avui el creixement de l'afiliació a la Seguretat Social és 3,5 vegades superior al creixement del nombre de pensions”, alguna cosa molt difícil de trobar en la sèrie estadística, ha ressaltat Burgos.
La progressió del nombre d'afiliats acompanya a l'augment de la recaptació líquida, això és, els recursos reals que entren en el Sistema. Fins a l’agost, s'han ingressat 71.416,5 milions d'euros; 1.855,04 milions d'euros més que l'any passat per aquestes dates, i 3.178,78 més que en el mateix període de 2013.
Font: Seguretat Social