×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Més mesures per fomentar l’emprenedoria i la protecció als autònoms

Divendres passat, el Consell de Ministres va aprovar la remissió al Consell Econòmic i Social (CES) de l'avantprojecte de llei que desenvolupa l'Estatut del Treball Autònom i la Llei d'Economia Social. La nova Llei busca, en primer lloc, organitzar i sistematitzar la normativa per fomentar i promoure el treball autònom i l'Economia Social així com donar un major suport a l’emprenedoria i als autònoms.

D'aquesta manera, els incentius al treball autònom es recolliran en el títol V de la Llei 20/2007, d'11 de juliol, de l'Estatut del Treball Autònom; i en la Llei 5/2011, de 29 de març, d'Economia Social els relacionats amb les cooperatives, societats laborals, empreses d'inserció i altres entitats de l'economia social.

Els autònoms representen un actiu molt important a Espanya, ja que, només en 2014, aquest col·lectiu va créixer en 75.465 persones. Actualment hi ha més de tres milions de treballadors per compte propi (3.131.629), i representen el 18,6% del total dels ocupats daus d'alta en la Seguretat Social.

La remissió d'aquesta Llei també recull una ampliació de la Tarifa Plana per a Autònoms, per facilitar l’emprenedoria i les contractacions per part d'aquest col·lectiu. A més, s’amplien els supòsits de la Tarifa Plana Especialment Protegida a les víctimes del terrorisme i de la violència de gènere i incrementa els incentius per a les persones amb discapacitat.

Per a aquells que vulguin emprendre, s'estén la capitalització de la prestació per desocupació, i ara podran capitalitzar el 100% de la prestació, sense restriccions d'edat, de tres maneres: capitalitzant el 100% en un únic pagament, capitalitzant només una part i utilitzar la resta per a l'abonament de quotes a la Seguretat Social, o ben destinant el total de la prestació a l'abonament de les quotes mensuals.

També es reforcen els mecanismes de protecció dels autònoms que perceben, almenys un 75% dels seus ingressos, d'un únic client. El nou text recull la possibilitat de contractar un treballador per poder conciliar la vida laboral i familiar. Entre els supòsits, es troba el risc durant l'embaràs i lactància d'un menor de 9 mesos, en períodes de descans per maternitat, paternitat, adopció o acolliment; per cura de menors de 7 anys a càrrec; per familiars a càrrec en situació de dependència o discapacitat igual o superior al 33%.

En l'àmbit de l'Economia Social, es posen en marxa mesures per fomentar la incorporació de socis, així com incentivar, mitjançant bonificacions, aquelles empreses que contractin a persones en risc d'exclusió social, i per tant, amb més dificultats per reincorporar-se al mercat laboral. De manera que es mantenen les bonificacions per a les empreses que contractin a persones en risc d'exclusió social.

Amb aquestes noves mesures per fomentar l’emprenedoria i l'auto ocupació, l'Executiu preveu que en 2019, s'arribi a les 550.000 persones afiliades com a autònoms.