Recursos
Blogs
Conclusions de l'estudi d'Absentisme 2014
L'absentisme a Espanya ha anat en augment en 2014, arribant-se a perdre un total de 139.566.034 dies de treball, segons dades de l'Estadística de la Seguretat Social compilats per Mútua Intercomarcal. Aquesta dada representa l'equivalent a què 634.391 treballadors no hagin acudit cap dia al seu lloc de treball. En relació a les causes, entorn d'un 85% dels processos per incapacitat temporal es deuen a contingències comunes, mentre que el 15% restant són conseqüència de contingències professionals.
Si atenem a les dades proporcionades per l'Enquesta Trimestral de Cost Laboral (ETCL), la taxa d'absentisme per causes ocasionals en l’àmbit nacional se situa en un 4,40%, pràcticament la mateixa dada que es va donar en 2012, però constitueix un repunt del 5,8% segons la taxa registrada en 2013. Pel que fa a la taxa d'absentisme per incapacitat temporal (causa que representa al voltant del 70% de les causes ocasionals), des de 2013 ha experimentat un increment del 8,89% en l’àmbit nacional, mentre que entre les empreses associades a Mútua Intercomarcal aquest increment ha estat sensiblement inferior, situant-se en el 4,59%. Finalment, la taxa d'absentisme per contingències comunes també ha marcat un repunt del 8,7% respecte a 2013 i d'un 6,4% respecte a 2012.
Per sectors, s'observa que la construcció té una taxa d'absentisme per causes ocasionals inferior a la de la indústria i els serveis, derivat principalment per menors pèrdues en hores no treballades per incapacitat temporal, maternitat i permisos remunerats, així com per la realització d'un major nombre d'hores pactades efectives.
Malgrat que les dades no resulten comparables amb les dels homòlegs europeus a causa dels diferents sistemes de comptabilització, els experts coincideixen en assenyalar que aquesta xifra s'estima superior a la mitjana registrada a Europa, per la qual cosa la reducció de l'absentisme es perfila com un dels grans reptes de present i futur per assegurar la competitivitat de les empreses espanyoles.
Font: L'estadística és d'elaboració pròpia, sobre la base de fonts oficials del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
La taxa d'absentisme és el quocient entre les hores no treballades per causes ocasionals i les hores pactades efectives (en tots dos casos no es computen les hores no treballades per raons tècniques o econòmiques).