×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

La mobilitat geogràfica dels espanyols ha descendit un 2,7% des del 2010

Dels 2.169.000 treballadors que havien canviat de residencia en 2010, s’ha passat a un total de 1.513.000 professionals en aquesta situació al 2010, segons un estudi elaborat per Randstand en base a les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

En termes percentuals, al 2010 els professionals en aquesta situació suposaven l’11,8% del total de treballadors d’Espanya. La ràtio va anar descendint progressivament fins situar-se en el 9,1% actual. Aquesta reducció suposa un descens de 2,7 punts percentuals als últims 4 anys.

Pel que fa al perfils dels professionals que han modificat el seu lloc de residència en l’últim any, la majoria són treballadors que han aconseguit entrar al mercat laboral durant els últims 12 mesos o que han canviat el seu treball en aquest període. En aquest darrer cas, l’estudi ens mostra que hi ha 375.000 treballadors en aquesta situació, una xifra que ha descendit un 37% des del 2010, quan se’n registraven quasi 600.000 treballadors.

Referent a les xifres per Comunitats Autònomes, Cantàbria, Balears, Madrid i Catalunya són les que tenen una major representació percentual d’aquests treballadors en el mercat laboral, totes elles per damunt del 2,5%, i a nivell nacional la taxa es situa en el 2,3%. Pel contrari, Astúries, Murcia, Galicia i Euskadi conten amb elevades taxes de treballadors autòctons de la regió i presenten baixes xifres de professionals que s’hagin traslladat en l’últim any.

Demogràficament, els factors que més influeixen a la mobilitat professional són l’edat i la formació acadèmica. Entre els treballadors menors de 25 anys, el 13,4% ha variat el seu lloc de residència durant els últims tres anys. Aquest percentatge descendeix un punt percentual, fins el 12,3%, quan s’observa el comportament dels professionals de 25 a 45 anys. Es presenten menors taxes de mobilitat al col·lectiu de majors de 45 anys. Els motius són que l’estabilitat que s’obté amb l’experiència del lloc de treball i la possibilitat de compaginar el seu entorn personal i la seva activitat professional fan més difícil prendre la decisió de trasllat.

Pel que fa a la formació, un de cada deu treballadors (10,2%) amb formació acadèmica superior ha variat de municipi durant els últims tres anys. Aquesta taxa descendeix al 8,8% al cas dels treballadors amb estudis secundaris i al 8% al cas dels que conten amb formació primària.